Exposities

Historische expositie in het Houweling Telecommuseum

2020 was het jaar van de herdenking van 75 jaar Bevrijding in Nederland. 

Na uitstel door Corona en de brand in ons museum in 2021, is ons museum weer voor een ieder geopend. De expositie is weer geheel opgebouwd.

Het ontstaan van het telefoon toestel de T65

De T65 was vanaf 1965 tot 1988 het standaard telefoontoestel van Nederland. Veel Nederlandse huishoudens kregen in deze periode hun eerste telefoonaansluiting. De T65 is dan ook een bekende verschijning. Het toestel werd ontwikkeld door de Nederlandse PTT in samenwerking met het Duitse bedrijf Krone. Het technische gedeelte, dat moest voldoen aan Nederlandse PTT eisen (norm ’51), werd ontworpen door de Rotterdamse hoogleraar H. Mol. Onder op het toestel staan vermeld: “PTT type T65”, de naam van de fabrikant en de productiedatum. Aanvankelijk werd de T65 geleverd met of zonder aardtoets. Later, vanaf het begin van de zeventiger jaren alleen nog maar met aardtoets. De standaardkleur van de T65 was grijs, met grijze snoeren en enkele crèmekleurige onderdelen. Jaren later waren de toestellen ook verkrijgbaar in de kleuren zwart, groen, oranje, blauw, rood, wit, en bruin. Diverse kunstenaars hebben een bijzondere kap ontwikkeld. En omdat de mens steeds nieuwsgieriger werd naar het inwendige van het toestel, zijn er ook toestellen met een transparante kap op de markt gebracht. De T65 is uitsluitend verkrijgbaar geweest als huurtoestel; voor Fl. 2,50 per maand (€ 1,13).

Gebruiksgegevens

Het gewicht van de T65 was ten opzichte van oudere modellen met de helft gereduceerd. Het toestel was voorzien van een holte aan de achterzijde die als handgreep diende. waardoor het toestel gemakkelijk verplaatsbaar was. Het was mogelijk om twee T65-toestellen in een tweelingschakeling te gebruiken. Bij een inkomende oproep rinkelden de beide toestellen tegelijk, maar als één van de twee toestellen werd opgenomen, werd het andere uitgesloten. Daarmee was afluisteren of meespreken via het andere toestel onmogelijk.

Productie

Omdat het om een enorme hoeveelheid toestellen ging, werd de T65 door verschillende fabrikanten gemaakt, namelijk Krone-Heemaf, Ericsson en Standard Electric (later NSEM). Totaal zijn er ongeveer negen miljoen van gefabriceerd. In de nadagen van de T65 hebben de fabrikanten de matrijzen aan de Centrale Werkplaats  van PTT (CWP) overgedragen. Dit omdat het grote aantal varianten tot te kleine productieaantallen leidde. De productie en de inkoop van de T65-toestellen stopte ongeveer halverwege 1986.

Het einde

De introductie van de T88 op 1 januari ’88 betekende het definitieve einde van de T65, die zich had bewezen als één van de degelijkste telefoons ter wereld! Gebruikte T65-toestellen werden hierna nog enkele jaren gereviseerd door de CWP, maar de voorraad onderdelen was beperkt. Ook zullen de stijgende arbeidskosten een rol hebben gespeeld.

In de negentiger jaren zijn tienduizenden T65-toestellen verschroot…

De T65-toestellen waren van uitzonderlijk hoge kwaliteit; geen wonder dus dat veel toestellen 30 tot 40 jaar intensief gebruik hebben doorstaan.