Telefonie 140 jaar

Op 1 Juni 2021 bestond de Telefonie 140 jaar jaar. Om daar aandacht voor te vragen is Hans Noodhoek benaderd voor een interview op NPO Radio 5.

Brand in Museum

112 (één één twee) 3 cijfers die je alleen nodig hebt als er iets ernstigs aan de hand is.

En dat was er ook: dinsdag 26 januari jl. hadden we de Brandweer ten zeerste nodig.

In onze filmruimte op de 1e verdieping was brand ontstaan. Gelukkigerwijs hadden omstanders dan wel bewoners, door de rookontwikkeling uit de ramen, eerder 112 gebeld dan wijzelf.

Op het moment dat wij met een brandblusser op de trap stonden en constateerden dat door de dikke zwarte rook blussen niet te doen was, hoorden we de reddende sirenes al.

Politie als eerste, gevolgd door zeker 3 brandweer wagens. Met lint een stuk Vlaggemanstraat afgezet, slangen uitrollen, persluchtmaskers op en naar binnen.

Wij van het museum stonden inmiddels op straat, hevig geschrokken en emotioneel geladen: ons museum stond in brand, onze collectie, onze historie, hoe erg is het? Allerlei gedachtes schieten door je heen. Het blussen kon dan ook niet snel genoeg beginnen, wat gelukkig ook gebeurde.

Toen eenmaal het sein ‘brand meester’ gegeven was, konden we de naar binnen. De triestheid komt je dan tegemoet en slaat je meteen in mineur: onze filmruimte stevig verbrand, diverse kasten met historische spullen, vooral filmmateriaal en jarenlange documentatie, allemaal in rook opgegaan.  Onze expositieruimte aan de voorzijde van het pand, waar maanden voorbereidingswerk in heeft gezeten, helemaal onder het roet. We hadden zoveel verwachting van deze expositie ‘Telefonie en WOII’, met zoveel zorg samengesteld.

De zgn. Digizaal, waar we diverse centrale apparatuur hadden staan, ook  helemaal onder het roet.

Kortom, we hadden een groot ‘Zadkine’ gevoel, oftewel, een stukje PTT was uit ons hart, ons lichaam gerukt.

Wat rest is het weer opbouwen en ordenen van gespaard gebleven materiaal, toch nog flink wat dozen.

Om onze collectie weer naar een ‘museaal’ niveau te brengen, willen we een oproep doen aan vele oud- en ex- collega’s en/of andere Telecom geïnteresseerden, om mogelijk film- en fotomateriaal aan ons ter beschikking te stellen. Eventueel ‘oude’, historische documenten of ander PTT gerelateerd materiaal is uiteraard ook welkom.

Gelukkig is in dit verhaal het ‘technische erfgoed’ op de begane grond gespaard gebleven. Dit kunnen onze bezoekers nog steeds komen bekijken.  Hoelang het herstel van de 1e verdieping duurt, is op dit moment nog niet duidelijk. Uiteraard hopen we zo snel mogelijk, zodat we weer een volwaardig beheerder van het PTT erfgoed kunnen zijn.

 

 

Bezoek aan Rt-Centrum

We  hadden de gelegenheid om even te kijken in het gebouw aan de Botersloot 187. Hier waren de Centrales Rt-C11, Rt-C 12/13, Rt-C 14 en Rt-C 33 geïnstalleerd. Bij de vervanging van deze AGF en ARF centrales werden dit Rt-C A, Rt-C F/G, Rt-C D en Rt-C E. Helaas is dit tijdperk ook weer voorbij en worden de huidige centrales gedemonteerd en overgenomen door servers welke in de kelder zijn geplaatst.

Om u een beeld te geven van de HoofdVerDeler (voor de nog oudere was dit het kruisboord), wat gangen en de Kabelkelder, heeft Joop Nijs wat foto’s gemaakt. Enkele vindt u hieronder.

 

 

Rotterdamdag 2016

Tijdens een Rottedamdag presenteren de vele vrijwilliger organisaties zich middels foto’s, boeken, presentaties, informatie ed.

Als museum stonden we er natuurlijk ook weer. We hebben ons bij vele bezoekers weer goed op de kaart weten te zetten. Er was veel belangstelling voor ons erfgoed. Dit mede door het enthousiastme van Toos Vink en Peter Vroegh.

dsc_5090-copy dsc_5093-copy dsc_5095-copy dsc_5096-copy dsc_5098-copy dsc_5103-copy

 

Congres Back to the Future 

Er werd in het maassilo gebouw het congres “Back to the Future” georganiseerd door de gemeente Rotterdam voor het topmanagement (directeuren, afdelingshoofden en teamchefs) van de gemeente Rotterdam. Dit management heeft een belangrijke rol binnen deze organisatie, met het thema’s verbinden, leiden en zichzelf ontwikkelen. Gedurende het programma worden de aanwezige meegenomen vanuit het verleden naar de toekomst en weer terug naar het heden.

Ons is gevraagd hieraan deel te nemen met als specifiek onderwerp de Telex (verreschrijver)  Koos Vennik en Peter Vroegh waren als specialisten hierbij aanwezig en hebben de bezoekers veel en enthousiast kunnen vertellen over de schrijvende info welke vanaf 1933 t/m 2007 actief is geweest.

dsc_5070-copy dsc_5071-copy dsc_5072-copy dsc_5078-copy dsc_5079-copy dsc_5081-copy

 

Herinrichting museum

Middels de nieuwsbrief hebben wij de leden en vrijwilligers geïnformeerd over de voortgang van de herinrichting van het museum. Natuurlijk gaan we door, met goede en concrete stappen.

 

Succesvolle klus voor “Het museum van de 20e eeuw” uitgevoerd

In januari 2015 kregen we van “Het museum van de 20e eeuw” in Hoorn de vraag of we een wandkoordenpost wilden nakijken en werkend maken.Dit museum toont alle gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuw, soms als een ingerichte huiskamer uit een bepaalde periode of geclusterd per type.Zo is er een vitrine telefonie waar al een koordenpost staat die door het Houweling Telecommuseum is geschonken.Momenteel is er een expositie over Playmobil  en tijdelijk een verzameling Barbiepoppen en verzameling oude grammofoons te zien.De wandkoordenpost krijgt een plaatsje in het museum en het is de bedoeling dat de kinderen op deze post “Telefonistje” kunnen spelen.

Dick Onderdelinde heeft zich met de post een behoorlijke tijd bezig gehouden omdat de post in een deplorabele staat verkeerde.Met de latere hulp van Peter Vroegh is het echter gelukt om twee toestellen via de post te kunnen verbinden.

Op 13 augustus hebben Dick en Hans Noordhoek de post bij het museum van de 20e eeuw gebracht en aan de vrijwilligers daar gedemonstreerd. Als dank kregen Dick en ik een rondleiding in het werkelijk prachtige museum.Mocht u dus in Noord Holland in de buurt van Hoorn komen schroom dan niet om dit leuke en vooral leerzame museum te bezoeken.

20150813_134615a

Info mbt de Ossenkop Norm 51.

Sinds mijn start bij de PTT bedrijfsschool begon ik me te interesseren voor het “telefoontoestel”. Mijn vader vertelde steeds dat er bij hem op zolder bij de Gasfabriek in Schiedam, oude telefoons lagen afkomstig van de oude huisinstallatie van het stadhuis.

Na lang zeuren bracht hij ze mee, onherkenbaar door het stof, maar na wat poetsen kwamen er drie houten, zeg maar lijnkiezers van de Nederlandse Huistelefoon Maatschappij tevoorschijn.

Daarna was de interesse gewekt en begon ik echt met verzamelen. De volgende was een Belg; die moest ik persoonlijk ophalen bij de Regie Ten T in Antwerpen.

Eenmaal werkend bij de binnendienst kon ik wel eens wat regelen met de jongens van de buitendienst; ik repareerde een radiootje en kreeg een mooie oude telefoon als wederdienst.

Een hele opsteker was het zwarte kleine zakboekje voor monteurs waar ook foto’s in stonden, nu wist ik wat ik moest zoeken.

En zo kwam het dat ik op zoek ging naar een niet omgebouwde Ossenkop; een Siemens & Halske toestel uit de jaren ‘30 waarvan de kiesschijf is geblokkeerd wanneer de hoorn op de haak ligt. Die blokkering was nodig omdat het toestel storingen in de centrale veroorzaakte als er aan de kiesschijf werd gedraaid zonder dat de hoorn van de haak was genomen. In 1951 is de bedrading van deze toestellen echter gewijzigd en daarna op de linker zijkant voorzien van een sticker “Norm 51”.

Een niet omgebouwde Ossenkop is dus redelijk zeldzaam geworden.

In de jaren ‘70 sloeg de nostalgie flink toe en dat was mijn geluk; op de rommelmarkt onder het Spoorviaduct was toen van alles te vinden.

Toen mijn vrouw op een zaterdag examen moest doen in Rotterdam ben ik maar naar die rommelmarkt gegaan en ja hoor, daar stond er een, zonder sticker dus niet omgebouwd. Een verdere bijzonderheid was dat het snoer naar de hoorn elastisch was.

“Wat kost deze” vroeg ik de verkoper “Doe maar vier tientjes” was het antwoord en dat was best duur in die tijd. Ik pakte het toestel op en probeerde of de kiesschijf wilde draaien en ja, mijn geluk, geen beweging in te krijgen.

De verkoper zag dat en vroeg: “Zit de kiesschijf vast?” om op mijn ja te roepen “Oké, geef dan maar twee tientjes”.

Soms zit het mee in het verzamelaar leven; het is nog steeds één van de leukste toestellen in mijn verzameling.

 

Telefooncel van cabaretier Mark van de Veerdonk.

Wie kent hem niet, Mark van de Veerdonk, cabaretier beroemd in zuid, oost en noord Nederland. Hij won het Leids Cabaretfestival in 1991 maar toch is Mark nooit in de hele grote zalen en op tv te zien. Intussen heeft Mark al 13 shows in de theaters gebracht met veel succes.

Voor zijn laatste show “Weltebarsten” kon hij niet direct een rode draad in de reeds geschreven grappen en anekdotes vinden en daarom ging hij in Zuid Engeland backpakken.Bij het binnenwandelen van een van die dorpjes zag hij zo’n mooie oude rode telefooncel, en daar was ie dan het thema; communicatie.

Terug in Nederland bezocht Mark ons museum om er achter te komen hoe zo’n cel in elkaar steekt en hoe groot ze wel zijn. Een decorbouwer heeft toen de Brinkman en van der Vlugt cel nagebouwd, wat tijdens de voorstelling niet alleen een telefooncel blijkt te zijn maar een heel huis, er zit zelfs een keuken in.

Na anderhalf jaar de voorstelling te hebben gespeeld is de cel niet meer nodig en heeft
Markhem, als dank voor onze hulp bij de start van de show, aan ons geschonken.

Hij staat nu te pronken in de hal van ons museum, nog helemaal zoals hij tijdens de voorstelling is gebruikt.

Wanneer Mark van de Veerdonk bij u in de buurt speelt raad ik u aan zijn voorstelling te bezoeken, de shows zijn hilarisch, verrassend en creatief of kijk eens op zijn website http://www.markvandeveerdonk.nl/web/

Op de foto van links naar rechts, Mark van de Veerdonk, Peter Vroegh en Hans Noordhoek bij de overdracht van de cel aan het Houweling Telecommuseum.

veerdonk

Multifunctionele ruimte.

Op de binnenplaats van de Telefooncentrale Rotterdam Noord staat een gebouw wat door de medewerkers van KPN altijd “de Bunker” wordt genoemd.
Dit stevige gebouw met dikke betonnen muren en dak is kort in de 2e wereldoorlog neergezet als noodruimte voor de telefooncentrale en in de oorlog als verblijfplaats voor de Duitse militairen die de centrale moesten bewaken.
Na de oorlog heeft het diverse functies gehad zoals sportruimte voor leerlingen van de bedrijfsschool, als kabellaslaslokaal en als laatste een afdeling van KPN die daar tot 2012 gebruik van hebben gemaakt voor kabelopslag en personeelsruimte. Toen dit leeg kwam heeft VOMKPN RR aan KPN verzocht om deze ruimte voor meerdere doeleinden te mogen benutten.
Gelukkig heeft KPN besloten deze ruimte een onderdeel te laten zijn van het museum en de VOMKPNRR. Inmiddels hebben vele KPN afdelingen deze ruimte als vergaderlokatie weten te vinden en kunnen combineren met een rondleiding binnen het museum. Echt altijd een succes.

DSC_0166

Copyright © 2021
Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer
       Ontworpen door: CBO.

Ondersteund door: WordPress. Hosting door: Flexwebhosting.
Naar boven / Up